Dorpskerk Wilp

De concerten van Jonge Meesters Wilp vinden plaats in de Dorpskerk Wilp. Dit bijzondere kerkje, door musici en publiek geprezen om zijn mooie akoestiek, heeft vanaf de dijk een prachtig uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel. De Stichting Behoud Dorpskerk Wilp (2013) ontwikkelde het tot een gerenommeerd, goed geoutilleerd en financieel gezond cultuurpodium met culturele ANBI-status. Maandelijks vinden er evenementen plaats, variërend van concerten tot workshops en lezingen die vele bezoekers trekken vanuit de Stedendriehoek, en daarbuiten. Daarnaast is de kerk – met een zeer rijke historie – een aantrekkelijke plek om te trouwen, een feest te geven en om zakelijke bijeenkomsten te houden.

De dorpskerk heeft uitstekende en moderne faciliteiten. Er is een flexibel podium, een goede geluidsinstallatie, een vleugel, een buffet, een werkruimte voor catering, royaal sanitair, een garderobe faciliteit, een kleedruimte en WIFI. Bovendien is er een ruime gratis parkeermogelijkheid. Dorpskerk Wilp onderscheidt zich met maatwerk.

De inkomsten die de Stichting Behoud Dorpskerk Wilp genereert met verhuur zijn bestemd voor de instandhouding van het eeuwenoude monument.

Historie

Rond het jaar 765 startte bij een bron (Huilpa) in Wilp de Angelsaksische monnik Lebuïnus zijn missie om het christelijk geloof op het vasteland te verspreiden. Op de plek waar eerst een houten kapel stond werd in de 11e eeuw van tufsteen een Romaanse kerk gebouwd: een van de oudste kerkgebouwen in Nederland. Latere gebouwaanpassingen waren onderhevig waren aan de inzichten en smaak van die tijd. Mede daardoor is er in Wilp een unieke mix ontstaan van Romaanse en gotische bouwgeschiedenis .

Wie de kerk binnengaat van onder de klokkentoren, komt in de ingetogen en sobere Romaanse ruimte met dikke muren en hoge boogramen. Vanaf de 12e eeuw is de toren opgebouwd en tot in de 16e eeuw verbouwd. Daarom zien we in het onderste deel tufsteen en baksteen in de bovenste lagen onder de gotische torenspits.

 

In de 16e eeuw werd van baksteen een nieuwe gotische kerkzaal aan de Romaanse kerk bijgebouwd. In deze lichte kerkzaal bevindt zich tot op de dag van vandaag de liturgische ruimte. Er zijn grafzerken te zien uit het midden van de 16e eeuw. Onder een balkon bevinden zich twee eikenhouten herenbanken uit de 17e eeuw. Opvallend is het in 2009 gerestaureerde Naber orgel. De ruimtes van de dorpskerk hebben door de loop der eeuwen verschillende functies gehad en verbouwingen waren nodig om aan de eisen en wensen van die tijd te voldoen. Zo is dat eeuw na eeuw gelopen. En zo zal het verder gaan.

De protestantse gemeente van Wilp is de huidige eigenaar van het kerkgebouw en gebruikt het nog regelmatig voor bijeenkomsten.

Meer informatie: www.dorpskerkwilp.nl