Florianne remme | cello & Pieter bogaert | piano

Florianne Remme is geboren in Zutphen en begon op achtjarige leeftijd met cello spelen. Ze studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag en studeert nu aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Zij won prijzen bij diverse concoursen en festivals, waaronder het Prinses Christina Concours, het Festival Verão Clássico in Lissabon en de Cello Biënnale Amsterdam.

Florianne trad meermaals op voor de Nederlandse radio en televisie. Ze heeft een grote passie voor kamermuziek en is lid van het Audax Piano Trio en het Cortenbach Klarinet Trio.
 
De Belgische pianist Pieter Bogaert is een gepassioneerd liedbegeleider en kamermusicus. Hij voltooide in 2023 zijn pianostudies aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor studeerde hij in Cambridge en in Oxford.

Pieter treedt regelmatig op in wisselende bezettingen, en hij vormt een vast duo met altviolist José Nunes. Hij heeft in het bijzonder een passie voor liedrepertoire.

Hij werkt ook als piano coach aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle en als pianist bij de Dutch National Opera Academy.

Programma 3 maart 2024

César Franck, Sonate in A, M. 8
I Allegretto ben moderato
II Allegro
III Recitativo – Fantasia: ben moderato – molto lento
IV Allegretto poco mosso

Nadia Boulanger, Trois pièces pour violoncelle et piano
I Modéré
II Sans vitesse et à l’aise
III Vite et nerveusement rythmé

Sergej Prokofiev, Sonate pour violoncelle
I Andante grave
II Moderato
III Allegro ma non troppo

In 1886 trouwde de Belgische topviolist Eugène Ysaÿe met de pianiste Léontine Marie Bordes-Pene. César Franck was zeer goed bevriend met Ysaÿe en als huwelijkscadeau componeerde hij voor hem de prachtige Viool Sonate in A groot. Jules Desarts, cellist en goede vriend van César Franck was zo onder de indruk van het werk dat hij met toestemming van de componist een arrangement voor cello en piano maakte die tegenwoordig niet meer uit het cello repertoire is weg te denken. Een sonate vol romantische hartstocht en schitterende lyriek. 

Een jaar nadat Franck zijn sonate componeerde, werd in Parijs Nadia Boulanger geboren. In tegenstelling tot haar zusje Lili, is Nadia met name als pedagoge bekend geworden. Toch schreef ook zij schitterende muziek waaronder de ‘Trois Pièces pour Violoncelle et Piano’ (1914). Zoals de titel al verklapt, zijn dit drie korte werken met eigenzinnige karakters, verschillend van ingetogen en mysterieus in de eerste twee delen tot energieke virtuositeit in het laatste deel.

Na deze werken van de Franco-Belgische school uit de 19e en begin 20e eeuw, springen we dan ruim 30 jaar in de tijd, naar het Rusland van Prokofiev. In 1949 schreef hij zijn Cello Sonate in C groot, opgedragen aan de beroemde cellist Mstislav Rostropovich.  Het is een emotionele sonate maar bevat ook, zeker in het tweede deel, de humor die we van Prokofiev kennen. Ongetwijfeld is het een van de meest geliefde én uitdagende kamermuziekwerken waarin Prokofiev alle mogelijkheden van beide instrumenten benut.