Terug

Beth & Flo in ‘Rachtime’ !?

Zondag 7 april trad het pianoduo Beth & Flo op bij Jonge Meesters Wilp. Elsbet Remijn en Claudette Verhulst vormen sinds 2013 het duo. Ontstaan tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag waar beide pianisten les kregen van o.a. wijlen Rian de Waal. Beth & Flo brengen klassieke muziek met een vleug(elt)je theater. Reden voor Jonge Meesters Wilp om een gesprek te hebben met dit bijzondere duo.

Beth & Flo
Claudette Verhulst geboren in Eindhoven kreeg pas vanaf haar 10e jaar interesse voor de piano. Haar vader speelde piano maar tot die leeftijd wilde zij er niets van hebben. Pas toen haar vader Claudette de 1e prelude in C van Bach leerde spelen kreeg zij plezier in het instrument: “Ik ging toen op pianoles en kreeg meer en meer plezier in het spelen. Al snel had ik de droom om concertpianiste te worden. Met mijn 14e deed ik mee aan het Prinses Christina Concours en kreeg de aanmoedigingsprijs. Dat moedigde mij zeker aan om door te gaan. Ik wist toen al dat ik na mijn eindexamen VWO naar of het conservatorium in Den Haag of Amsterdam zou gaan. In mijn optiek de beste twee om verder te komen in muziek. Zo ambitieus was ik en dat pad had ik al uitgestippeld.  Voor beide werd ik aangenomen en koos voor het in mijn ogen iets knussere Koninklijk Conservatorium Den Haag.”

Elsbet Remijn komt uit Oegstgeest. Is thuis ook met een piano opgegroeid. Zij wilde vanaf jonge leeftijd al piano spelen. Muziek was belangrijk in het gezin. Haar moeder zong veel en dat had invloed op Elsbet: “Ik herinner me nog zo goed dat mijn zus en ik in slaap werden gezongen door een prachtig lied uit La Bohème van Puccini. Dat zit nog in mijn hoofd. Het piano spel ging mij gemakkelijk af.  Al op jonge leeftijd kreeg ik les. Dat heb ik tot mijn 16e gedaan. Ik was niet zo gedreven en ambitieus als Claudette. Wat op mijn pad kwam deed ik, wel met veel plezier, hoor. Mijn pianolerares stimuleerde mij wel. Ze nam mij op mijn 15e mee naar de open dag van het conservatorium. Dat vond ik wel wat, maar wel voor later, na mijn eindexamen VWO Vrije School in Leiden. Ik had geen idee dat ik toen al kon voorspelen. Marlies van Gent van de jong talentafdeling vond na het voorspelen dat ik ‘wel leuke dingen deed’. Zo kwam ik ter voorbereiding op het conservatorium in de jong talentenklas nog tijdens mijn middelbare schooltijd. Op mijn 16e deed ik met succes mee met het Prinses Christina Concours. ”

Tijdens de studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag leerden Claudette en Elsbet elkaar kennen en vormden tijdens de Masterfase voor een muzikaal project een pianoduo. De naam van het duo moest ook in het Engels goed overkomen, dus kwam de tweede naam van Claudette, Florence goed van pas. Zo werd Beth & Flo geboren. Beide pianisten deden zang als bijvak en bekwaamden zich verder hierin door zich aan te sluiten bij het Residentie Bachkoor.


Missie
Het duo heeft een duidelijke missie. Claudette: “In klassieke muziek zijn veel normen en conventies die soms beknellend werken. Wij willen ons optreden speelser, losser maken zonder concessies te doen aan de muziek zelf. Op die manier kan het publiek zich nog meer openstellen voor de muziek, nog meer de emoties die de muziek opwekt ervaren en tonen. Wanneer wij een werk  spelen dat uit meerdere delen bestaat, vinden wij het leuk als het publiek tussendoor als blijk van waardering spontaan klappend reageert. In de vorm die wij kiezen stimuleren wij dat ook, die spontaniteit”.
Elsbet voegt toe: “Ja, de muziek zelf is voor ons heilig. Daar komen we niet aan. Wel maken wij andere ‘bruggetjes’ van het ene werk naar het andere, we plaatsen de muziek in een (andere) context. We betrekken het publiek sterk bij ons optreden. We laten meer ruimte voor hun emoties. Daardoor wordt ons publiek  ontvankelijker voor de schoonheid van de muziek zelf.”

Programma
Het programma dat het duo in Wilp brengt, is een kleurrijk en uitgebalanceerd geheel. De Russische componist en pianist Rachmaninov ligt aan de basis van dit nieuwe programma. Claudette: “Ruim een jaar geleden speelde ik als solist met Brabant Sinfonia het 2e pianoconcert van Sergei Rachmaninov. Ik was zo onder de indruk van dit prachtige werk dat we dit in ons nieuwe programma wilden inbouwen. Met Liszt is Rachmaninov mijn favoriete componist. Ik ben wel van de romantiek.
Elsbet: “We gebruiken o.a. het lyrische gedeelte uit het einde van het eerste deel. Dat is ontroerend mooi. Van het één kwam het ander. We spelen ook een deel uit zijn Six Morceaux. We kwamen er achter, dat Rachmaninov een ontmoeting heeft gehad met de Amerikaanse componist George Gershwin. Deze door jazz beïnvloede componist hebben we daarom ook verwerkt in ons programma. Zo kwamen we op de titel ‘Rachtime’. “ Carnaval des Animaux van Saint-Saëns, Die Moldau van Smetana en The Aftermath van de jonge Nederlandse componist Ruben Naeff completeren het programma.

foto: Jenny Audring

Toekomst
Beth & Flo hebben beide naast muziek een passie voor theater. Om hun missie te realiseren gebruiken ze theaterelementen bij hun optreden. Zoals ze zelf zeggen: “Wij brengen klassieke muziek met een vleug(elt)je theater.” Om hierin uit te blinken hebben zij de hulp ingeroepen van regisseur Elisabeth Boor. Zij helpt het duo om hun optreden visueel boeiend te maken voor het publiek. Daarmee geven Beth & Flo tevens hun ambitie aan.
Elsbet: “Hoe mooi zou het zijn dat meer en meer podia en plekken waar concerten worden gegeven ons aandurven. Uit ervaring weet ik hoe blij mensen na ons optreden de zaal verlaten. Wij geloven in de muzikale ervaring die we verdiepen door onze manier van optreden”.
Claudette: “Mijn droom is dat op een zeker moment we naast concertzalen ook een ‘must’ worden in de theaters. Daar kunnen we nog beter uit de voeten met bijvoorbeeld de belichting dan in de meeste concertzalen.”

Voorlopig laten de veelzijdige Beth & Flo hun talenten eerst zien bij Jonge Meesters Wilp in de Dorpskerk Wilp.
Meer informatie. Kaarten à € 15 per stuk: klik hier