Op pad naar hun droom
Leven vóór – en leven ván de muziek. Het vergt een enorme dosis passie, talent en doorzettingsvermogen. Het jonge Delta Piano Trio, reist van hot naar her: een investering voor de toekomst. “We moeten ons op dit moment overal laten zien om onze droom te kunnen verwezenlijken.”
Sinds de oprichting in 2013 geeft het ensemble – Gerard Spronk (viool), Irene Enzlin (cello) en Vera Kooper (piano) -concerten over de hele wereld. Op de planning voor 2017 staan optredens in Engeland, Nederland, Israël, Korea, Australië en China. De afgelopen jaren sleepte het trio diverse prestigieuze prijzen in de wacht en dit jaar verschijnt hun debuutalbum.
Al een eindje op weg
Gerard: “Ondernemen in de muziek is niet eenvoudig. Tijdens onze opleiding werd eigenlijk weinig aandacht besteed aan hoe je je brood kunt gaan verdienen als klassiek geschoold musicus. Als je ervoor kiest om na je opleiding in een orkest te gaan spelen, kom je vaak in een gespreid bedje terecht. De promotie is gaande, er is een netwerk aan programmeurs en publiek en er is een inkomstenstructuur. Vanuit een artistiek oogpunt kozen wij ervoor zelf aan de weg te timmeren. Naast de dagelijkse 6-urige repetities en het vormgeven van artistieke invullingen, plannen we tijd in om praktische zaken te regelen. De verkoop van concerten, het opzetten van publiciteit, het maken van reisschema’s. We doen alles nog zelf en gaandeweg vinden we onze wegen. Het helpt dat we alle drie een behoorlijk sterke drijfveer hebben dit te doen.” Irene vult aan: “We maken het onszelf ook niet echt gemakkelijk doordat we alle drie in een andere stad wonen. We pendelen alleen al heel wat af tussen Parijs, Zürich en Berlijn!”
Diepgewortelde passie
Vera: “Wat we ons publiek willen meegeven? Het gaat wat ons betreft om een ervaring die je niet in het alledaagse leven hebt. Een soort dieper bewustzijn dat je leeft, een intensere versie van de werkelijkheid. Dat is wat ik voel bij de muziek die wij maken en dat is ook wat ik andere mensen wil geven. Een concert kan iets bijzonders met je doen. Dat is ontzettend waardevol in een wereld die over het algemeen oppervlakkig is.”
“Een concert kan ongelooflijk krachtig zijn” vult Gerard aan, “er zijn verschillende aspecten die tijdens een performance een rol spelen; de musici, de muziek, het publiek, de ruimte en de tijd waarop het plaatsvindt. Als je een echt goed concert geeft, dan versmelt dit tot één gevoel waarmee het publiek zich kan identificeren. Als zo’n moment tot stand komt, dan laat dat op iedereen iets blijvends achter. Het geeft mij een enorme drive om dat waar te maken.” Irene deelt dit: “Muziek kun je niet hebben. Muziek overkomt je. Het zijn die heel speciale momenten tijdens een concert, waarop er een vorm van communicatie is met de mensen in de zaal. Noem het een ontroering, een helende factor, een verbinding of zelfs een levensinzicht. Dat is wat mijn mede-musici en ik graag willen delen met ons publiek.”
Zielsverwanten
Het was toeval. Ze leerden elkaar kennen in Salzburg waar ze solo studeerden. Vera: “We ontmoetten elkaar voor het eerst bij de semesters kamermuziek en we dachten, laten we als Nederlanders eens bij elkaar komen. We merkten dat het ongelooflijk goed klikte, persoonlijk en in de muziek. Heel bijzonder, dat gebeurt niet zo snel. Onze leraar was mega enthousiast en stimuleerde ons om samen te gaan”. Irene vertelt hoe dat verliep: “We studeerden dagenlang aan ons eerste muziekstuk van 12 minuten. Erg grappig, onze medestudenten lachten ons vet uit en werden gek van ons. Maar goed, het werkte wél. We gaven onze eerste concerten en wonnen al gauw een belangrijk concours. Het was dus niet zo dat we heel serieus plannen hadden om een ensemble te vormen. Zo werkt dat ook niet.”
Publieksverjonging
Irene: “Hoe het komt dat er zich zo weinig jongeren onder het publiek bevinden? Ik denk dat klassieke muziek hen niet aanspreekt. ” Gerard vult aan: “Kijk naar Beethoven. Dat is best gecompliceerde muziek. Voordat je dat kunt waarderen, moet je er toch wel een beetje in zijn opgeleid. Als iemand mij een Franse film laat zien terwijl ik geen Frans versta, dan vind ik het misschien wel mooi maar het zal veel minder impact op mij hebben. Een ander punt is de setting. In veel gevallen is die wat stijf. Jongeren voelen zich niet prettig in een omgeving met voornamelijk ouderen. Natuurlijk zouden we het fantastisch vinden om ook de jeugd te bereiken maar dan moet je je concert, de setting en de locatie daarop aanpassen. Vooralsnog richten we ons daar niet op. Eigenlijk moeten kinderen op jonge leeftijd al veel meer in aanraking komen met klassieke muziek. Het is toch een taal die je moet leren kennen en minder toegankelijk is dan die je op Sky Radio hoort. De Classic Express doet dat bijvoorbeeld erg goed. Super!”
Repertoire
Het Delta Piano Trio speelt o.a. klassiek werk van Schubert, Bach, Schumann en Beethoven maar van de stukken van de jonge van oorsprong Russische componiste Lera Auerbach zijn ze ook erg onder de indruk. Vera: “Haar muziek raakt rechtstreeks je gevoel, het is direct vanuit haar hart geschreven. Er zitten enorm veel lagen in en we blijven dingen ontdekken in haar werk. We hebben een goed contact met Lera en zochten haar op in New York. Ze beluistert onze concerten en geeft ons tips. Wat ik ook zo inspirerend vind aan haar is dat ze een multi-talent is. Ze schrijft bijvoorbeeld ook poëzie, schildert en maakt beeldhouwwerken. Heel bijzonder. Het werk dat wij van haar spelen heet de The mirror with three faces.” Gerard is het eens met Vera: “Het is fantastisch om vernieuwende muziek te spelen die echt bij mensen aankomt en waarbij je een gemeenschappelijke beleving voelt met je publiek. Haar muziek heeft een kwaliteit die je niet zo vaak vindt.”
Toekomst
Droombeeld van het drietal is om nog heel lang met elkaar te spelen op de manier waarop ze dat nu doen. Irene: “We delen een grote gevoelsband en werken keihard. Het zou mooi zijn als we er op een gegeven moment van kunnen leven. Hopelijk openen zich nieuwe werelden voor ons en komen we steeds weer nieuwe mensen tegen die we kunnen inspireren. Dat kan in China zijn of in ons kikkerlandje. Mensen voelen hetzelfde.”
Op 12 februari, om 15.00 uur zijn Irene Enzlin (cello), Vera Kooper (piano) en Gerard Spronk (viool) te gast bij Jonge Meesters Wilp, het initiatief dat jonge talenten in de klassieke muziek helpt bij hun eerste stappen op het professionele pad. JMW biedt hiervoor startende musici een podium en een toegespitst coachingstraject.
door: Afke Pricker
Irene Enzlin bespeelt een 2006 Bertand cello van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Het NMF geeft hoogwaardige instrumenten in bruikleen aan professionele musici, en hen die professioneel willen worden. Dat wil zeggen dat u op alle Nederlandse podia, in alle orkesten, (kamermuziek)ensembles en bij solisten musici kunt tegenkomen die een instrument uit de NMF collectie bespelen.