Terug

Levendig en verfrissend trio

[13 feb 2019]

Trio Animando speelt Stravinsky’s L’Histoire du soldat op 10 maart a.s. bij Jonge Meesters Wilp. Eveneens wordt gespeeld werk van Mozart en de minder bekende Schoenfield. Een keuze die vraagt om een gesprek en nadere kennismaking met Chloë Elsenaar-viool, Kevin Visser-klarinet en Nadine Blaak-piano.

Zondag 10 maart treedt het Trio Animando op bij Jonge Meesters Wilp. Chloë Elsenaar (1997), Kevin Visser (1997) en Nadine Blaak (1996) vormen sinds 2015 het trio. Ontstaan tijdens de studie aan ArtEZ Conservatorium Zwolle.  Nadine zocht in haar tweede studiejaar een violiste voor het vormen van een ensemble en werd al snel geattendeerd op de talenten van eerstejaars student violiste Chloë . Het was toehappen want iedereen wordt al snel vastgelegd in een ensemble. Chloë nam haar studiegenoot klarinettist Kevin mee. Zo werd het trio geboren. En nu nog een naam.

Nadine: “Na de eerste keer samenspelen klikte het direct. We wilden door met elkaar. We werden gestimuleerd door onze eerste succesvolle optredens. Al zoekend op internet naar namen met een muzikale betekenis stuitten we op ‘Animando’ dat staat voor levendig. Dat vonden we erg bij ons passen als jong ensemble met een verfrissende muziekkeuze. Naast bekende werken was ons idee om een niet gebruikelijk en niet vaak gespeeld repertoire te brengen om ons te onderscheiden.”

Het trio moet daarvoor veel graaf- en spitwerk doen. Soms wordt muziek geschreven voor trio met andere instrumenten dan die van het Animando, door hen omgezet. Ook worden via internet componisten gezocht die niet bekend zijn bij het grote publiek.

Kevin: “In de zoektocht kwamen we bijvoorbeeld een Duitse componist tegen genaamd von Bausznern een romanticus die weinig wordt gespeeld. Ook vond ik een keer muziek van de hedendaagse Amerikaanse componist Paul Schoenfield. Ik was direct enthousiast. Hij schrijft muziek voor onze instrumenten. Zijn muziek is een mix van de traditionele klassiek muziek met jazzachtige Vaudeville evenals folk- en Klezmer-elementen.Van het stuk dat we wilden opnemen in ons repertoire bleek geen bladmuziek te koop te zijn, ook niet via internet. Dus heb ik contact opgenomen met Schoenfield zelf. Dat vond hij erg bijzonder. Hij heeft mij de bladmuziek opgestuurd. Een deel van dit werk spelen we in Wilp.”

Animando laat tijdens hun optreden muziek uit allerlei periodes horen. Naast de hedendaagse Schoenfield is de keuze gevallen op werk van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij componeerde het Klarinettrio in Es KV 498 ‘Kegelstatt’ in 1786 het werk terwijl hij aan het kegelen was. Vandaar de bijnaam. Het derde werk dat Animando speelt is het bijzondere L’Histoire du soldat van Igor Stravinsky. In de jaren 1913-1923 veranderde hij van stijl en ging voor kleinere ensembles componeren. Zelf zag Stravinsky  L’Histoire du soldat als de definitieve breuk met de Russische orkestklank.In dit stuk verwerkt de componist voor het eerst stijlelementen uit de jazz, marsmuziek, Spaanse en Franse melodieën, een wals, een tango en een koraal.

Chloë: “We spelen dit werk sinds begin 2018. Het is een bijzonder verhaal waarin de muziek een sterk beeldend element vormt. Het gaat over een soldaat die zijn viool aan de duivel verkoopt in ruil voor geld en macht. We spelen de suite vorm. Het leuke is dat we een verteller hebben die tussen de muziek door het verhaal brengt. Laura van Wanrooij derdejaars student opleiding Docent Theater ArtEZ Zwolle vertelt. Daar zijn we reuze blij mee. Zij geeft een extra dimensie aan deze prachtige compositie. Wanneer je het stuk meerdere keren hoort en speelt zoals wij, hoor je al heel veel wat de instrumenten te vertellen hebben. Als je het voor het eerst beluistert, is het fijn het verhaal erbij te horen. Omdat de suite een verkorte versie is, heb ik het verhaal uit het Engels moeten vertalen, samenvatten en aanpassen aan de suite. Dat was een hele klus. Zo heb ik wel het stuk door en door leren kennen en waarderen”.


De toekomst van de leden van het trio is duidelijk gericht op de muziek. Ieder heeft wel een eigen invulling. De gezamenlijk noemer is de passie voor kamermuziek samenkomend in het Trio Animando.

Nadine: “Ik heb vorig jaar eindexamen gedaan in Zwolle en naast het spelen in ons ensemble geef ik pianoles in Groningen en omgeving. Ik doe ook nog een paar muziekprojecten met andere ensembles. Eén ervan ligt buiten de klassieke muziek.  Mijn passie is kamermuziek. Ik wil er aan werken om ons trio ‘groter’ te laten worden. Dat willen we doen door vaker op festivals op te treden en meer concerten in Nederland te geven.”

Chloë: “Op 27 juni doe ik eindexamen Artez Conservatorium Zwolle. Daarna ga ik mijn master’s doen. Ik weet nog niet waar. Mijn voorkeur ligt bij Amsterdam of Den Haag. Wanneer ik daarmee klaar ben zoek ik een positie in een beroepsorkest en wil door met mijn passie voor kamermuziek met Trio Animando. Ik ga het beste uit mijzelf te halen. Ik hoop vurig dat er dan mogelijkheden voor mij komen om af en toe als solist op te treden. Mijn wereld is muziek. Toch neem ik de tijd om ook andere dingen te doen. Ik lees en sport graag.”

Kevin: “Binnenkort ga ik op voor mijn eindexamen Conservatorium Zwolle. Sinds vorig jaar ben ik aangenomen bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, een van de beste professionele harmonieorkesten ter wereld. Ik ben ontzettend blij met deze fulltime orkestbaan en speel er met heel veel plezier. Het leuke is dat je bij veel gelegenheden en op veel verschillende plaatsen speelt, soms in het buitenland. Daarnaast wil ik, als kamermusicus ons trio verder brengen. Muziek is belangrijk in mijn leven. Naast muziek heb ik een passie voor koken.”
 
Een boeiend en afwisselend programma dat de naam van het trio eer aan doet. Geïnteresseerd? Bestel kaarten hier.

Laura van Wanrooij