Terug

Eggert: ‘Mijn muziek is vrijheid!’

[28 maart 2018]

Componist Moritz Eggert:

“Wanneer muziek voorspelbaar wordt, verlies ik belangstelling”

 

22 april a.s. vertolken pianiste Eke Simons (1981) en percussionist Konstantyn Napolov (1987) bij Jonge Meesters Wilp in de Dorpskerk van Wilp de wereldpremière van ‘The Collectors’. Een werk van hedendaagse Duitse componist  Moritz Eggert. Twee topmuzikanten die cum laude afstudeerden aan het conservatorium en beloond werden met vele internationale prijzen.

Moritz Eggert, componist, pianist, dirigent, zanger en schrijver geboren in Heidelberg, Duitsland in 1965. Hij begon zijn pianostudies in 1975 aan de Dr. Hoch’s Konservatorium  in Frankfurt. In 1986 verhuisde hij naar München om daar compositieleer te studeren. Moritz is een zeer productieve componist met 230 werken op zijn naam. Hij schreef al 14 opera’s, verschillende balletten, muziek voor danstheater en filmmuziek. Naast het componeren voor orkesten en grote ensembles heeft hij een warm hart voor kamermuziek.  Hij bereikte een miljoenenpubliek met zijn muziek voor de openingsceremonie van het WK Voetbal 2006.

Jonge Meesters Wilp sprak met hem.

Ontstaan

Het eerste inspirerende contact dateert van een paar jaar geleden, toen Moritz en Konstantyn elkaar ontmoetten in Amsterdam. De getalenteerde slagwerker daagde hem met grote vasthoudendheid uit om een specifiek kamermuziekstuk voor percussie en piano te schrijven. Moritz werd enthousiast over dat idee en ook van het duo Eke en Konstantyn. De musici willen het werk op CD uitbrengen en het zal op radio te horen zijn. Daarom zijn de akoestische kwaliteiten belangrijk. Daarnaast vindt Moritz het belangrijk om aan ‘The Collectors’ met theatrale elementen verrassende effecten toe te voegen.

Verras je publiek

“Nog meer dan om de akoestische beleving gaat het mij om de totaalervaring.  Als componist hecht ik buitengewone waarde aan de fysieke vertolking van het werk.

Ik zelf en het publiek beleven composities nu eenmaal vaak in concertzalen. Het gaat daar om de totaalervaring. Je ziet de musici optreden. Je ziet hoe ze zich verhouden tot hun instrument en tot elkaar. Je beleeft de ruimte, de ambiance. Daarom ben ik ook blij dat Eke behalve de piano in ‘The Collectors’ ook kleine grappige en verrassende instrumenten bespeelt, zoals een speelgoedpiano, toeter, mondharmonica, belletje.”

Vanwaar ‘The Collectors’?

De titel van het werk intrigeert Jonge Meesters Wilp.

“ Zoals je hier ziet in mijn werkkamer, ben ik zélf een collector. Ik ben omgeven door mijn verzameling van 1500 bordspellen. Mijn vader en grootvader hadden ook een passie voor verzamelen: boeken bijvoorbeeld.

In dit nieuwe muziekstuk ben ik in feite ook een verzamelaar. Ik  verzamel noten en experimenteer daar mee. Dat doe ik  op een andere manier dan Steve Reich, Philip Glass dat doen  in hun minimal music doen. Die belevenis van een soort continuüm is interessant.  Maar ik geef er persoonlijk de voorkeur aan om in mijn werk die cyclische herhaling te onderbreken met verrassende visuele- en geluidseffecten.  Zodra een genre -ook hedendaagse muziek- een bepaald voorspelbaar patroon gaat ontwikkelen boeit het mij minder. Ik wil niet schrijven voor een publiek dat uitsluitend van één genre houdt en daar expert in is geworden.

Met ‘The Collectors’ wilde ik virtuoos werk scheppen, dat zich ontwikkelt, zich aan je ontvouwt. Ik wil publiek fascineren: meenemen in de beweging van stemmingen en verassende wendingen. Er is humor, soms absurdistisch, maar er zijn ook intense serieuze momenten. Ik wil werk maken waar ook mensen die niets van eigentijdse muziek weten, geboeid raken. Ik wil niet gebonden zijn aan de conventies van een bepaald genre. Alle mogelijkheden moeten open blijven als ik componeer. Art is freedom!“

Eke Simons en Konstantyn Napolov

Jonge Meesters Wilp geeft Eke Simons en Konstantyn Napolov het podium. Voor hen een prachtige gelegenheid om de primeur van ‘The Collectors’ te presenteren. Een unieke gelegenheid voor publiek om die nieuwe ervaring  te ondergaan. De primeur van de compositie is voor iedereen een avontuur: voor de componist, de musici en het publiek. Zo beschouwt Moritz dat ook.

Eke en Konstantyn zijn voor mij een gedroomd duo om ‘The Collector’s te vertolken. Virtuoos, enthousiast, energiek en gedreven.  Zij willen het echt tot een gezamenlijk succes maken. Mijn compositie is nu nog te vergelijken met het ontwerp van een architect. Het duo zet de finale effecten neer. Zij maken het werk echt àf. Daarom werken we in deze laatste fase intensief samen. We focussen nu op finesses. In die finale samenwerking maken wij het werk compleet. Dat is belangrijk want het werk vraagt het uiterste van wat Eke en Konstantyn met hun instrumenten kunnen doen ”

Totaalbeleving

En bij de primeur in Wilp gaat gebeuren waar het de componist en de musici om begonnen is:  een verassende totaalbeleving. Want dáár staat de handtekening van Moritz Eggert voor. Humor. Muzikale klanken. Taal elementen. Hij maakt een verschil met minimal music, omdat deze de communicatie met het publiek, naar zijn zeggen, onderbelicht.

Moritz Eggert:

“Spreek het publiek aan: maak er een belevenis van!”


Wilp, 28 maart 2018. Lidy Klein Holkenborg/Jan Cramer


Datum concert : 22 april 2018 (aanvang 15:00 uur; zaal open 14:30 uur)

Kaarten via de website of bestellen via jongemeesterswilp@gmail.com of aan de zaal.