Terug

“Muziek: mijn leven”

Irene Enzlin (1993), geboren en getogen in Zutphen, geeft met haar in Salzburg opgerichte ensemble, het Delta Piano Trio, op zondag 12 februari a.s. een concert bij Jonge Meesters Wilp. Al enkele jaren woont de celliste in Parijs en reist met haar instrument op haar rug de wereld over om te musiceren. In maart vertrekt zij met haar ensemble naar China voor een tournee. Maar eerst zal zij haar master-diploma in de wacht slepen aan het Conservatoire National Supérieur de Paris.

“Muziek was geen keuze meer, het werd mijn leven”

Als thuis voelt het niet meer, maar Irene verheugt zich erop om op te treden in de regio waar ze vandaan komt en waar haar passie voor de cello ooit begon. Met haar mede-musici Gerard Spronk (viool) en Vera Kooper (piano) zal zij in de Dorpskerk Wilp werken spelen van Haydn, Schumann en van de jonge componiste Lera Auerbach. Sinds het ensemble startte in 2013, won het diverse prestigieuze internationale prijzen en dit jaar komt hun debuut-cd uit.

Op 3-jarige leeftijd kreeg Irene in Zutphen les van Miriam Mudde. Haar talent bleek groot en haar jonge leventje stond al gauw volledig in het teken van de cello. Tien jaar was zij toen zij tweewekelijks met de trein naar Amsterdam pendelde voor privélessen. “Voor vriendjes was geen tijd, ik studeerde wel 6 uur per dag en miste daardoor veel lessen op Het Stedelijk, mijn middelbare school. Op een bepaald moment was de muziek geen keuze meer, het werd mijn leven”. Haar grote geluk vond zij op 15-jarige leeftijd toen zij werd toegelaten tot de Yehudi Menuhin School in Engeland, een school voor talentvolle strijkers, pianisten en gitaristen. Vanuit de hele wereld komen kinderen naar deze school toe. “Naast een geweldige opleiding kreeg ik er vrienden voor het leven die ik op alle plekken van de wereld waar ik kom weer zie. Helaas zijn die ontmoetingen van korte duur want ik ben nooit langer dan 3 weken achter elkaar in hetzelfde land. Vera woont namelijk in Berlijn, Gerard in Zürich en de plekken waar we concerten geven, liggen ver uit elkaar. Ik kijk uit naar het moment dat we gedrieën in dezelfde stad wonen, op één plek repeteren en dat ik een bed heb waar ik iedere ochtend in wakker word!”

Haar passie voor muziek is diepgeworteld. Irene probeert dit in woorden uit te drukken: “Muziek kun je niet hebben. Muziek overkomt je. Het zijn die heel speciale momenten tijdens een concert, waarop er een vorm van communicatie is met de mensen in de zaal. Noem het een ontroering, een helende factor, een verbinding of zelfs een levensinzicht. Dat is wat mijn mede-musici en ik graag willen delen met ons publiek.”

Delta Piano Trio , zondag 12 februari 2017, aanvang 15.00 uur in de Dorpskerk Wilp.

 Irene Enzlin bespeelt een 2006 Bertand cello van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Het NMF geeft hoogwaardige instrumenten in bruikleen aan professionele musici, en hen die professioneel willen worden. Dat wil zeggen dat u op alle Nederlandse podia, in alle orkesten, (kamermuziek)ensembles en bij solisten musici kunt tegenkomen die een instrument uit de NMF collectie bespelen.

Wilp, 30 januari 2017 – door: Afke Pricker