Terug

Wereldpremière ‘Sensitivity’ van Yu

[9 jan 2019]

Het Ardemus Saxophone Quartet speelt op 3 februari bij Jonge Meesters Wilp in de Dorpskerk Wilp. Het kwartet  brengt dan de wereldpremière van Sensitivity van de Chinese componist Man-Ching Donald Yu. Reden voor JMW om te spreken met de componist via Facetime.

Droom van Man-Ching Donald Yu

Man-Ching Donald Yu (1980) woont in Hong Kong en is daar geboren en opgegroeid. De naam vraagt een kleine uitleg. Yu is zijn familie naam, Man-Ching zijn Chinese voornaam . Veel Chinezen hebben ook  een Westerse voornaam toegevoegd. Vandaar Donald.
Man-Ching  kwam al jong in aanraking met Westerse klassieke muziek. Hong Kong was tot 1997, zijn jeugdjaren, onderdeel van het VK en Westers georiënteerd. Ook qua muziek. Man-Ching: “Ik herinner dat ik op mijn 11e een CD kreeg met ‘the best of Mozart’. Ik vond die muziek helemaal geweldig.  Al eerder startte ik met pianolessen. ”
Op 17-jarige leeftijd wist hij zijn missie in het leven: naast musiceren het componeren van muziek. In dat jaar werd Hong Kong overgedragen aan China, een schok voor de meeste inwoners. Zijn eerste composities maakt hij wanneer hij 18 is. Volgt muziekstudies in Hong Kong, de VS en het VK en promoveert aan de Hong Kong Baptist University.  Naast het  musiceren en componeren doceert Man-Ching muziek, compositieleer, muziekgeschiedenis aan diverse universiteiten. Hij voelt zich nog het meest componist.

Man-Ching’s muziek is eigenzinnig.

“Qua muziekstijl gebruik ik een grote diversiteit aan stijlen zoals tonale, atonale, minimalistische e.d.  Ik meng deze stijlen tot een geheel. Kenmerkend voor mijn muziek is het mystieke,  fantasierijke, het dramatische met een ingebouwde spanning. Ook gebruik ik elementen die mijn muziek luchtig bijna doorschijnend maakt zoals de impressionisten een beeld scheppen.”

Van Ligeti naar Ardemus

[Ardemus Quartet foto: Smiljka Boskov]

Naast zijn jeugdliefde Mozart leert Man-Ching ook andere Europese componisten waarderen: Bach, Beethoven, Schubert, Mendelssohn. Deze vindt hij de essentiële basis voor iedere musicus. Ook krijgt hij langzaam interesse voor de moderne muziekstijlen zoals atonale, minimalistische, expressionistische muziek. Dan leert hij het werk van de Hongaarse avant garde componist Ligeti kennen. Man-Ching ontwikkelt een grote belangstelling en voorliefde voor zijn composities: “Ik zocht veel via internet naar uitvoeringen van zijn muziek. SoundCloud en YouTube zijn goede bronnen hiervoor. Op een dag was ik weer op zoek naar een favoriet werk van Ligeti: Bagatelles. Ik hoorde een geweldige uitvoering met vier saxofoons. Het stuk werd zo verfijnd gespeeld met zoveel kleur en overgave.  Ik was enorm onder de indruk van het hoge kwaliteitsniveau en het vakmanschap van de uitvoerenden, ondanks hun jonge leeftijd. Dat was het Ardemus Saxophone Quartet.Omdat ik graag met buitenlandse musici werk heb ik hen via Yo-yo Su, de baritonsaxofonist van het kwartet, benaderd met het verzoek of zij een speciaal gecomponeerd werk van mij zouden willen uitvoeren.  Het viertal was gelijk enthousiast. Voor mij was het de eerste keer dat ik voor saxofoon kwartet een compositie zou maken.”

Blue Moon is de inspiratie voor Sensitivity

[Sensitivity 3]

Hoe kwam Man-Ching Donald Yu aan zijn inspiratie voor zijn nieuwste creatie? Man-Ching: “Ik maak  voor mijn werk veel gebruik van het internet. Voor dit werk googelde ik naar ‘contemporary minimalistic abstract artworks’  en stuitte op vier indrukwekkende abstracte schilderijen met als titel Sensitivity van de Duitse kunstenaar Heike Schmidt. Heike, ook wel bekend als Blue Moon raakte mij direct met haar werk. Met veel blauwtonen schildert zij non-figuratief waarbij voor haar de kleur blauw staat voor verlangen en oneindigheid.  Heike’s bronnen liggen vóór alles in de natuur; wolkenformaties, het kleurenspel van de ochtendhemel, de oneindige omvang van het universum. Voor mij gaven de schilderijen een gevoel van mystiek en  verlangen. Contrastrijke gevoelens. Dit heb ik in mijn compositie willen leggen. Het meditatieve en mystieke vanuit de diepe kleur blauw en als tegenstelling het dramatisch repeterende, bijna minimalistische vanuit de verticale lijnen. De prachtige verscheidenheid aan blauwtonen  en het lijnenspel geven wisselende emoties, die ik ook in mijn compositie wil laten doorklinken.”

[Heike Schmidt (re) met Lidy Klein Holkenborg (JMW) in atelier in Duitsland]

De piano is de basis

Man-Ching gebruikt, zoals veel componisten dat doen de piano als basis voor zijn composities.
Daarmee vangt zijn schets voor een werk aan.  Man-Ching: “Gelukkig heb je tegenwoordig prachtige computerprogramma’s waarmee je kunt componeren. Vanuit de basisschets, die ik op mijn piano maak,  componeer ik het werk voor de instrumenten die ik voor ogen heb. Ik kan het resultaat dan ook terug horen, aanpassen, verfijnen. Ik ben blij met deze technologie. Deze stelt mij in staat een coherent ‘beeld’ te krijgen van het stuk en maakt het mij gemakkelijk om verbeteringen aan te brengen en het te optimaliseren.”

Werken van Man-Ching

Man-Ching heeft zo’n 200 werken op zijn naam staan. Symfonieën, opera’s, kamermuziek, solowerken voor piano, koormuziek. Kortom een grote verscheidenheid aan werken. De laatste tijd wordt hij vooral geïnspireerd om koorwerken te schrijven.  Hierbij laat hij zich inspireren door de Poolse componist Henryk Górecki en de Est Arvo Pärt.
“Mijn muziek reflecteert mijn Westerse klassieke opleiding overgoten met de saus van het kosmopolitische karakter van mijn cultuur in Hong Kong  ingekleurd met enige oosterse elementen gezet in een variëteit aan muziekstijlen.”

Komt Man-Ching naar Nederland voor zijn wereldpremière?

“Ik kom heel graag een keer naar Nederland. Mijn muziekwereld is vooral Europa en de VS. Helaas lukt het niet op de 3 februari om bij Jonge Meesters Wilp in de Dorpskerk Wilp bij de wereldpremière van mijn werk ‘Sensitivity’ te zijn.”